fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Camper tips & Trucs

Thursday 26 July

Tips en trucs

 

Toen ik camper Lily kocht wist ik niks van campers en camperen. Inmiddels heb ik een hoop bijgeleerd en ik krijg nog steeds tips waarvan ik denk ‘had ik dát maar eerder geweten’. Technische dingen, maar zeker ook handige kleine trucs die het camperleven een stuk eenvoudiger maken. Het is in ieder geval aan te bevelen dat de beginnende camperaar op de camperplaats eens lekker de kunst afkijkt bij de meer ervaren camperaars en hier en daar een praatje maakt.

 

Natuurlijk is het altijd handig van te voren even na te denken wie de camper gaat gebruiken. Er zijn ontzettend veel accessoires in de handel, maar heb je die ook nodig? Zo heb ik geen schoteltje omdat ik toch nooit televisie kijk. Maar ik heb wel een flink zonnepaneel zodat ik mijn laptop, telefoon, camera, fietsaccu en telefoon ook kan opladen als de camper niet aan de stroom staat. Ik maakte me dan ook grote zorgen toen het opladen opeens veel langzamer ging en uiteindelijk zelfs ophield. Kan een zonnepaneel kapot gaan? Ik vroeg zo links en rechts om advies en een van de mensen die ik het vroeg dacht hard na, streek eens met de hand over de kin en vroeg: “wanneer heb je het zonnepaneel voor het laatst gepoetst?” Dat wist ik dus niet, dat zonnepanelen regelmatig schoongemaakt moeten worden. Er zijn prachtige middelen voor in de handel, teflon spray schijnt uitstekend te werken, gelukkig doet de hogedrukspuit het ook prima en als tijdelijke oplossing werkt met hoofd, hand en natte vaatdoek door het dakraam ook.

 

Vrouwvriendelijke fietsendrager

 

De camperverkoper had ik uitgebreid verteld dat ik er in mijn eentje mee op reis zou gaan. Hij dacht goed mee en had een aantal suggesties voor de alleenrijdende vrouw die erg welkom waren. Zijn eerste tip was het monteren van een fietsenrek Carry-Bike Lift 77. Met een draaislinger kan ik de fietsendrager eenvoudig naar beneden takelen, de fiets erop zetten en de hele handel weer omhoog draaien. Superhandig, want als vrouw alleen krijg je zo’n zware e-bike echt niet op de fietsendrager getild.

 

Een ander perfect accessoire voor de alleenrijder is de achteruitrijcamera. Met een camper rijd je op de buitenspiegels en heb je dus een flinke dode hoek achter je. Dat is op zich niet zo’n probleem, maar wel als je achteruit moet inparkeren en dat moet je nogal vaak. De meeste camperaars hebben een bijrijder die dan uitstapt en precies op tijd ‘ho’ roept, maar de alleenrijder heeft dat niet. Ik heb dus een achteruitrijcamera. Veel zie je niet op het beeldschermpje naast het stuur, maar wel precies genoeg om op de centimeter nauwkeurig te weten wanneer je moet stoppen.

 

Navigatie

 

Goede navigatie is altijd handig, maar als je alleen rijdt onontbeerlijk. Heb je een bijrijder, dan kan die ook op de kaart kijken, maar rijd je alleen, dan heeft het zin te investeren in een goed navigatiesysteem. Inmiddels zijn er talloze types navigatie op de markt, maar die zijn lang niet allemaal geschikt voor de camper. Wat je nodig hebt is een navigatiesysteem waar je de lengte, hoogte en breedte van je camper in weer kunt geven. Zelf heb ik de TomTom voor vrachtwagens en voor de zekerheid heb ik bij al Lily’s afmetingen tien centimeter opgeteld. De navigatie zorgt dan automatisch voor een route zonder twee meter hoge spoorbruggetjes of wegen waar auto’s zwaarder dan drie ton niet mogen rijden. Meestal tenminste, want je blijft afhankelijk van de nauwkeurigheid van de informatie van de cartografische afdeling van een overheid. Zo lukte het me echt niet om met mijn 2,20 meter brede Lily over een twee meter brede brug op Dartmoor in Engeland te rijden. En nee, dat stond nergens aangegeven. Dus ondanks goede navigatie, toch je eigen ogen en je verstand blijven gebruiken.

 

En soms krijg je hele simpele tips waar je zelf echt niet aan gedacht had. Voor ik ging rijden, ruimde ik altijd alles netjes weg in de kastjes. Tot iemand mij vertelde: “ik heb zo’n antislipmatje voor in de kastjes op tafel liggen, zelfs mijn fruitschaal laat ik gewoon op tafel staan”. Enthousiast toog ik naar de camperwinkel en kocht een flinke voorraad antislipmatjes op rol in diverse kleuren en patroontjes en sindsdien is het tijdens het rijden net zo’n rommel in Lily als wanneer ik stil sta.

 

De allerbelangrijkste tip staat altijd onderaan: Thetford koelkasten laten het nogal eens afweten als de stroom wat wiebelig is. Oplossing: Aan de buitenkant het onderste luchtrooster verwijderen, dan het zwarte kapje rond de stroomvoorziening losmaken en de twee stekkertjes loshalen. Even een paar minuten wachten en ze weer terug in hun stopcontactjes steken. Voilá, de koelkast doet het weer. Wel alles weer goed dicht maken, zo’n ventilatierooster ligt lang voor je het weet langs de kant van de weg …

 

Hulp nodig?

Neem contact op