fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Camperen in Ierland

Geplaatst in Tina’s blog Woensdag 6 November

Camperen in Ierland
Na een tijdje thuis te zijn geweest, vertrokken Lily de Camper en ik weer en ditmaal naar Ierland. Inmiddels zijn we al een tijdje hier, lang genoeg om wat algemene wetenswaardigheden over reizen met de camper in Ierland te kunnen vertellen. Het belangrijkste over Ierland: Ieren zijn schatten van mensen en zullen alles doen om je te helpen en je te adviseren.
 


 
Wegen
De wegen in Ierland zijn over het algemeen goed. Er zijn nog steeds hele smalle wegen, maar veel wegen krijgen er bij een opknapbeurt een metertje in de breedte bij. De heggen zijn lager dan in Engeland, waardoor je er vanuit de camper meestal wel overheen kan kijken. Zeker in verhouding met Nederland is er erg weinig verkeer. Soms kom je op een weg geen enkele andere auto tegen. Dat rijdt makkelijk, maar onthoud in die gevallen wel dat je nog steeds links moet rijden.

 
De M-wegen zijn snelwegen, waarvan sommige delen met tol. Gewoonlijk kan je dat contant betalen, alleen de M50 rond Dublin gaat met elektronisch betalen. Met de navigatie op ‘tolwegen vermijden’ kom je ook overal en via mooiere wegen!

 
De N-wegen zijn uitstekende, brede wegen. Altijd tweebaans, soms driebaans met twee banen de berg op en één baan de berg af. Sommige N-wegen hebben stukken vierbaansweg. Bijzonder aan N-wegen zijn de ‘vluchtstroken’ afgeschermd van de weg door een doorbroken gele streep. Net als in Polen is het de bedoeling dat langzaam verkeer uitwijkt naar deze strook, zodat sneller verkeer kan passeren. Let hierbij wel goed op: de strook loopt niet altijd even breed door en tractors, fietsers, voetgangers en zichzelf uitlatende honden maken ook gebruik van deze strook. Bonus: wanneer je hier uitwijkt zal de passerende auto je bedanken door even de alarmlichten op te laten lichten. De bedoeling is dat je dit beantwoordt met een ‘graag gedaan’ door kort met je koplampen te flitsen.

 
De R-wegen, ‘roads’, zijn goede wegen. Grotendeels smalle tweebaanswegen met af en toe,  bijvoorbeeld bij een brug, een stukje eenbaans. Bij brede tegenliggers moet je meestal wel afremmen en de heg in, maar dat is goed te doen. De tegenligger zal je altijd met een zwaai bedanken en verwachten dat je met een grote glimlach terugzwaait.

 
De L-wegen, ‘lanes’, zijn meestal eenbaanswegen. Soms zijn ze wel te rijden met de camper, soms niet. Een kwestie van even uitproberen. Zoals een Ier mij vertelde: zolang er kliko’s aan de weg staan, kan je er met de camper ook langs. Vaak zijn er voldoende passing places en de Ieren zijn vriendelijk genoeg om als het even kan zelf uit te wijken zodat die Nederlandse camper door kan rijden. Kom je echter die vuilniswagen die de kliko’s leegt tegen, of een boer met een grote machine achter zijn tractor, dan ben jij toch echt degene die achteruit naar de dichtstbijzijnde passing place moet gaan. Ook hier is constante communicatie met de tegenligger gebruikelijk ofwel door zwaaien, of doordat de tegenligger aanwijzingen geeft of je ergens wel of niet door kan. Het grote voordeel is dat je negen van de tien keer op een L-weg geen ander verkeer tegenkomt.

 

 
Bijzondere wegen
Er zijn ook wegen die je absoluut niet moet rijden met de camper. Zo verbieden camperverhuurders hun huurders om de Conor Pass op Dingle te rijden, omdat de meeste daar met zware schade vandaan komen. De Healy Pass op Beara is in principe wel te doen, maar alleen voor mensen die hun camper en hun zenuwen uitstekend onder controle hebben. Het stuk tussen Allihies en Eyeries op Beara is af te raden, zeker bij regen. De Ring of Kerry is uitstekend rijden, maar kan je het beste tegen de klok inrijden (vanaf Killarney eerst naar Killorglin) omdat de tourbussen die richting moeten nemen en zo kom je ze niet als tegenligger tegen.

 
In geval van twijfel kan je altijd informatie vragen aan de Ieren naast je op een parkeerplaats of in de pub. Negen van de tien keer krijg je als reactie “Take your time and you’ll be fine” en vaak klopt dat: rustig aan en alle tijd nemen en dan lukt het wel. Wel is het zo dat Ieren al uit gewoonte alles op de helft van het tempo van Nederlanders doen, dus als zij zeggen ‘rustig aan’, dan betekent dat maximaal 20 kilometer per uur en veel stoppen.

 
Het is in Ierland vrijwel onmogelijk een snelheidsbekeuring te krijgen: de wegen hebben een veel hogere maximumsnelheid dan de weg aan kan. Daardoor heb je met de camper vaak een auto achter je. Probeer even ergens bij een huis of een oprit stil te staan zodat zij kan passeren. Je krijgt de knipperlichtjes als dank!

 

 
Verkeersborden
Ierland wint ongetwijfeld de eerste prijs voor originele verkeersborden. De vormgeving van de borden ‘pas op kinderen’, ‘verboden in te halen’, ‘kans op file’ zijn ronduit koddig. Op z’n minst verwarrend zijn de parkeerborden: een rond wit bord met rode rand met een P erin betekent dat je er WEL mag parkeren. Pas als er een streep door de P staat, mag het niet. Hetzelfde geldt voor borden met een camper erop.

 

 
Camperplaatsen
Camperen in Ierland is vrij nieuw en dat heeft voor- en nadelen. Een nadeel is dat er nauwelijks camperplaatsen speciaal voor campers zijn. Campings die ook ruimte bieden aan campers zijn er wel, maar die zijn heel duur, vanaf ongeveer € 30 per nacht. Het grote voordeel is dat er nog weinig regelgeving rond camperen is en dat wild staan in principe mag. Wel zijn diverse steden en regio’s aan het experimenteren met regels voor het parkeren en overnachten met campers en dat is lang niet altijd in het voordeel van de camperaar. Gezien de enorme toename van campers in Ierland verwacht ik wel dat er nieuwe regelgeving komt: zowel wat betreft het mogen wild staan, als het aantal camperplaatsen.

 

 
De ons zo vertrouwde app. Campercontact geeft vrij weinig overnachtingslocaties en Park4night veel plaatsen die ongeschikt zijn voor grotere campers. Download de app Motorhome Parking Ireland en je hebt al veel meer keuze, inclusief veel pubs waar je op de parkeerplaats mag staan. Een nadeel van deze app is dat er geen coördinaten of adressen op staan en dat je zelf even met behulp van de kaart moet uitzoeken waar de overnachtingsplaats is. Met een beetje oefening lukt dat.

 
Het grootste nadeel van het gebrek aan camperplaatsen is het gebrek aan voorzieningen. Het is zeker in de afgelegen gebieden van te voren plannen waar je je zwart en grijs water loost. Schoon water tappen is makkelijker omdat er altijd wel ergens een kraan te vinden is.

 
Een probleem voor de buitenlandse camperaar zijn vuilnisbakken: in Ierland loopt een campagne om je afval mee naar huis te nemen en daar weg te gooien. Dat heeft tot gevolg dat er vrijwel nergens afvalbakken zijn. Ook dit moet je dus plannen: zo min mogelijk afval veroorzaken en het weggooien zodra je ergens een gelegenheid ziet. Als je wild staat kan het zomaar een paar dagen duren voor je een afvalbak tegenkomt! Let op: op het zomaar weggooien van afval staan hoge boetes!

 
Parkeren
De camper ergens parkeren mag in principe overal, maar er zit een groot MAAR aan. Ierse autoriteiten zijn panisch over ‘travellers’, de Ierse variant van zigeuners en woonwagenbewoners. Veel parkeerplaatsen, ook uitzichtpunten en parkeerplaatsen van supermarkten, zijn afgesloten met hoogtebalken. Soms kan je zelfs in een stad bij geen enkele supermarkt parkeren. Je doet er weinig aan, maar wees erop voorbereid dat je te pas en vooral te onpas voor zo’n balk kan komen te staan.

 

 
Taal
Ierland is tweetalig: Engels en Iers (Gaelic) en onder andere alle verkeersborden zijn tweetalig. Iedereen leert op school de andere taal als tweede taal, dus je kan met Engels overal terecht. Gebieden waar Gaelic de eerste taal is worden op de weg aangeduid met ‘An Ghaeltacht’. Problemen zal je er niet mee krijgen, zolang je onthoudt dat het damestoilet aangeduid wordt met ‘Mná’ en het herentoilet met ‘Fir’.

 
Water
Het water is in heel Ierland prima te drinken, maar zelf vind ik dat er iets teveel chloor in zit. Flessenwater is het goedkoopst bij de Aldi.

 
Boodschappen
Iedere plaats van enige omvang heeft supermarkten als Tesco, Aldi en Lidl. De Ierse supermarktketens zijn SuperValu en Mace. Daarnaast hebben de benzinepompen in de meer afgelegen gebieden een winkel met basisbenodigdheden. In heel erg afgelegen gebieden heeft de pub meestal een klein winkeltje.

 
Gas
De app van Motorhome Parking Ireland vermeldt de benzinestations die LPG gas hebben. Propaan gasflessen kan je niet laten bijvullen. Ik heb zelf bij Ger Walters Fuels in Limerick mijn lege Nederlandse gasflessen gestald en Ierse Calor flessen geleend. Op mijn laatste dag in Ierland ga ik weer naar Limerick om mijn Ierse flessen om te ruilen tegen mijn eigen Nederlandse flessen.

 
Wasmachines
Campings beschikken vrijwel altijd over wasmachines, maar ook de bekende Franse Révolution wasmachines zijn in Ierland in overvloed aanwezig. Waar ze staan vind je op de website revolutionlaundry.ie/locations/.

 

Hulp nodig?

Neem contact op