fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Camperplaatsen

Posted in Tina’s Blog Vrijdag 15 Juni

“Home is where I park it” Maar waar?

Mijn eerste echte camperplaats was in Binic, in Bretagne.
Ik kon nog niet goed achteruit inparkeren en brak meteen een belangrijke camperplaats-étiquette: altijd met de neuzen in dezelfde richting gaan staan zodat de zijdeuren niet tegen elkaar openslaan en iedereen iets meer privacy heeft.

 

Een camper is gemaakt om in rond te rijden en grotendeels zelfvoorzienend. Daarom heeft een camperaar minder vaak behoefte aan een camping: veel voorzieningen heb je niet nodig en het is onnodig duur.

 

Campers kan je lang niet overal parkeren omdat ze groot zijn: zo kan je vanwege de hoogte nooit in een parkeergarage en op een parkeerplaats voor gewone auto’s heb je qua breedte en lengte al snel een blok van vier plaatsen nodig. Bovendien vinden veel steden het niet prettig als er in woonstraten links en rechts campers geparkeerd staan. In Nederland mag je zelfs nergens zomaar aan de kant van de weg overnachten. Oplossing: de camperplaats.


Tip
: parkeer je op een gewone parkeerplaats, kies een plaats aan de kant en parkeer achteruit in. Zo kan je met de achterkant een eind over de rand staan en steek je aan de voorkant niet te ver uit.

 

Camperplaatsen zijn er in vele soorten en prijzen: van circa € 25 per 24 uur bij grote populaire steden tot gratis. In Nederland kennen we de superdeluxe camperplaatsen onder andere bij boerderijen, compleet met prachtig sanitair, stroomaansluitingen, wasmachines en toeristische informatie. Maar in buitenlanden treffen we ook het andere uiterste: parkeerplaatsen waar soms wel en soms ook niet, vakken zijn aangegeven waar campers kunnen overnachten. In Frankrijk, camperland bij uitstek, hebben veel dorpjes voor campers aangepaste parkeerplaatsen, inclusief sanizuil waar je je toilet kan legen en water kan innemen. Vaak zijn deze parkeerplaatsen gratis, maar moet je een of twee euro betalen voor honderd liter water.

 

Campinggedrag niet toegestaan

Bij heel veel camperplaatsen is campinggedrag niet toegestaan. Onder campinggedrag wordt vooral verstaan het uitzetten van je luifel en het uitgebreid inrichten van een zithoek met buitenmeubilair. Logisch, het zijn vaak veredelde parkeerplaatsen en een camper met luifel neemt snel twee parkeerplaatsen in. Wel is het gevolg dat camperplaatsen meestal minder geschikt zijn voor kinderen: er is geen speelruimte en de buren vinden het niet prettig als de smalle ruimte tussen de campers als zodanig gebruikt wordt. Uiteraard zijn er uitzonderingen: de luxe Nederlandse camperplaatsen bieden vaak veel individuele ruimte en soms sta je in je eentje op een camperplaats die niet meer is dan een groot weiland of een braakliggend stuk land.

 

Waar vind je camperplaatsen

Natuurlijk heeft de ANWB een groot boek met veel camperplaatsen in Europa en het is altijd fijn dat bij de hand te hebben. Handiger is de app van de overkoepelende camperorganisatie NKC: campercontact. Deze app is gratis voor NKC-leden, niet-leden betalen jaarlijks een abonnement. Op deze app staan heel veel, maar niet alle, camperplaatsen, campings en serviceplaatsen – waar je water kan lozen en innemen – ter wereld. Een groot voordeel is dat mensen recensies hebben geschreven over deze camperplaatsen waardoor je weet wat je kan verwachten en vaak zelfs wat er in de buurt te doen is. Gewoonlijk heb je aan deze app genoeg. Daarnaast zijn er talloze andere informatiebronnen waar ik in volgende blogs op terugkom.

 

Nooit doen

Overnacht nooit op een parkeerplaats langs de snelweg. De snelwegen rond Barcelona zijn berucht om hun roversbendes, maar overal in Europa is het onveilig om te overnachten langs de snelweg. Zelfs parkeren tussen vrachtwagens en gaan lunchen is vragen om ellende omdat de camper aan het zicht is onttrokken en dus aantrekkelijk is voor criminelen. De gevaren zijn inbraak of het stelen van de complete camper, al dan niet met de slapende bewoners erin. Het risico is te groot, gewoon niet doen. Wil je toch op dat moment stoppen, pak dan de camperplaatsapp erbij en zoek de dichtstbijzijnde camperplaats op, of ga desnoods in een nabijgelegen dorp op het marktplein staan waar je hooguit een boete riskeert.

Hulp nodig?

Neem contact op