fbpx

Europa’s grootste campermakelaar

Nederland Camperland

Geplaatst in Reisverslagen  Woensdag 15 April

Wat was het een heerlijk weer deze Pasen! Zelf genoot ik van de zon op camping Zonnehoek in Hilversum. Het zal nog wel een tijdje duren voor ik weer de grens over mag, dus tot die tijd heb ik hier mijn kamp opgeslagen. Wandelen over de hei, fietsen rond de Loosdrechtse Plassen en de bossen van Lage Vuursche. Geen poffertjes nu, dat niet.

 

Bijna niemand kan weg nu, tijdens de coronacrisis. Bijna … want veel campings en camperplaatsen in Nederland zijn gewoon open. Wel is het zo dat de sanitaire voorzieningen zijn afgesloten en je alleen welkom bent als je zelf douche en toilet aan boord hebt. Laten de meeste campers dat nou hebben! Wanneer het over een paar weken weer een beetje normaler is om iets verder van huis te gaan, kunnen camperaars in de meivakantie en de zomervakantie gewoon weg. De grenzen zullen nog niet open gaan, maar met zo’n 1900 camperlocaties is er voldoende te ontdekken in eigen land.

 

 

Camperen in de stad

 

De meeste Nederlandse steden hebben voorzieningen voor campers, maar ze variëren flink in grootte en kwaliteit. Ik heb ze nog lang niet allemaal bezocht, maar een aantal wel.

 

Amsterdam biedt de camperaar een gigantische parkeerplaats in Noord. De van alle faciliteiten voorziene camperplaats ligt een paar minuten lopen van de pont en na de oversteek sta je zo in de Amsterdamse binnenstad. En met nog gesloten hotels en dus zonder die miljoenen buitenlandse toeristen, is een bezoek aan een rustig Amsterdam een buitenkansje dat je niet mag missen.

 

Ook met een pontje, maar als overnachtingsplaats veel aantrekkelijker, is de stadscamping van Deventer. De camping ligt aan de overzijde van de IJssel en een pontje brengt je vlak bij het leukste gedeelte van de binnenstad. Wanneer het net hoogwater is geweest, kan de camping flink drassig zijn. De minder ervaren camperaar komt hier dan absoluut vast te staan, maar de camping beschikt over een 4WD om gestrande campers los te trekken. Een uitstekende oefening voor de beginnende camperaar! Immers, het overkomt iedereen wel een keertje … of twee … of drie, ja, zelf heb ik al vier keer vastgezeten in de modder, maar nog nooit in Deventer.

 

 

Tegen de tijd dat ik bij de grens kwam was de grenspolitie inmiddels gewend aan overstekende campers en was reuze vriendelijk tegen me. Ik kreeg formulieren waarop ik exact in moest vullen welke route ik naar huis nam. Ik vond het toen al verbazingwekkend hoe snel ik wende aan een autoritaire politie.

 

Schiedam kreeg in 2013 de prijs voor de campervriendelijkste gemeente. Op het Doeleplein en het Noordvest zijn in totaal acht camperparkeerplaatsen aangelegd. Allebei de locaties liggen bij een historische molen en aan een gracht. De ene molen is een museummolen, de andere een pannenkoekenmolen. De binnenstad van Schiedam is verrassend leuk met grachten en kleine straatjes.

 

Vianen is voor veel Nederlandse camperaars een favoriete bestemming. Een veel leuker stadje dan velen weten, lekker makkelijk bereikbaar en centraal gelegen. Maar voor camperaars vooral interessant omdat het maar liefst drie gratis camperplaatsen heeft. De mooiste van de drie ligt direct aan de Lek bij pannenkoekenboerderij de Ponthoeve. Een fietspont over de Lek zorgt van hieraf voor vervoer naar Vreeswijk, een oude kern in Nieuwegein, met een hele leuke museumhaven. De op een na leukste camperplaats is op het sluiseiland: een stuk grond tussen de grote binnenvaartsluizen. Toen ik op het eind van mijn Coronavlucht uit Portugal langs reed, zag ik dat er hier bouwwerkzaamheden waren. Het kan zijn dat ze de camperplaats mooier gaan maken, of dat hij verdwijnt – zo goed heb ik niet gekeken. Dat laatste zou jammer zijn, maar niet onoverkomelijk want op het evenemententerrein, honderd meter verderop is altijd wel plaats. Behalve tijdens de paardenmarkt, maar dat is maar een week per jaar.

 

Camperen in het groen

 

Heel veel boeren hebben een gedeelte van hun erf of een stuk weiland geschikt gemaakt voor campers. Dat kunnen complete mini-campings zijn, maar ook letterlijk een paar plaatsen op het erf. Je vindt ze door het hele land. Ik heb in Weesp gestaan, in Holten, in Nieuw-Milligen, in Brantgum. Alle boerencamperplaatsen zijn anders. Neem bijvoorbeeld camperplaats De Woerdt in Ressen, vlakbij Nijmegen. Hier kan je je camper neerzetten in de appelboomgaard en de bio-boodschappen doen in de landgoedwinkel. Bijzonder zijn de boerderijen in de Zuid-Hollandse polders Alblasserwaard en Vijfheerenlanden die samenwerken onder de naam ‘Campererf’. Je staat op deze boerderijen letterlijk op het erf, met vrij uitzicht over landerijen en dieren.

 

 

Camperen aan het water

 

Wat weinigen zich realiseren wanneer ze er voor het eerst met de camper op uit trekken, is dat campers dezelfde faciliteiten nodig hebben als boten, namelijk vers water en een plaats om het toilet te legen. Steeds meer jachthavens verdienen daarom een centje bij door de ruimte waar in de winter de jachten op de kant liggen, in de zomer te verhuren aan campers. Een win-win situatie dus, want als camperaar kan je zo prachtig aan het water staan, met alle faciliteiten van de jachthaven. In Friesland alleen al zijn er 38 jachthavens die campers welkom heten. Wie een beetje puzzelt kan de hele Elfstedentocht zo makkelijk becamperen.

 

Nederland telt zo’n 1900 locaties waar je met de camper kunt staan. Een groot aantal daarvan is gewoon open voor campers met eigen sanitaire faciliteiten. De kans dat ze dat blijven in de meivakantie is groot en wellicht zijn ze allemaal weer open zijn in de zomervakantie!

 

Lekker er op uit in eigen land! 

 

Hulp nodig?

Neem contact op