Europa’s grootste campermakelaar
Praktische informatie over Finland
Geplaatst in Reisverslagen | Donderdag 11 augustus 2022
De reis er naartoe
Welke route je ook neemt, je bent met de camper altijd een paar dagen onderweg voor je in Finland bent. Het is mogelijk Finland via het noorden van Zweden, Noorwegen of Rusland over land te bereiken.
Bij de andere routes komt er altijd een boot aan te pas. Vanuit Zweden, kan dat direct of via de Åland eilanden. Let goed op de prijzen: een directe boot is vele malen duurder dan island hoppen. Er vertrekken boten vanuit Stockholm, Kapellskår en Grisslehamn, waarvan de laatste twee havens duidelijk goedkoper zijn. Vanuit Duitsland varen er veerboten vanuit Rostock en Travemünde. De kortste oversteek naar Helsinki is vanuit Tallinn (Estland).
Klimaat
De zomer valt in Finland in juli, dan gaan ook de Finnen op vakantie. De zomers zijn mooi en warm en het kan zelfs 30°C worden. Ook in juni kan je al mooi weer treffen. De herfst begint in het noorden medio augustus.
Muggen
Afgelopen zomer was warm en daardoor waren er minder muggen dan gewoonlijk. De Finnen weten prima hoe ze de Finse muggen moeten bestrijden en overal is muggenspray te koop die uitstekend werkt tegen Finse muggen.
Geld
Finland gebruikt de euro en je kan overal (contactloos) met pin betalen. Een geldautomaat heet een Otto. Het prijsniveau is over het algemeen vergelijkbaar met Nederland.
Camperplaatsen en campings
Finland kent nauwelijks camperplaatsen zoals wij die kennen. Je overnacht of op een camping, of je staat vrij in de natuur. Het dichtstbij een camperplaats zoals wij die kennen, komen sommige jachthavens die soms plaatsen met stroom hebben voor campers. De campings zijn over het algemeen uitstekend en bieden alle mogelijke voorzieningen.
Het Allemansrecht houdt in dat het een ieder vrij staat maximaal 24 uur te kamperen waar hij wil zolang hij anderen niet lastig valt, niks kapot of vuil maakt en de natuur met rust laat. In de praktijk betekent dit dat je op alle parkeerplaatsen bij strandjes en picknickplaatsen mag overnachten. De app Park4Night biedt op dit gebied een grote keuze aan overnachtingsplaatsen. Lees wel eerst een paar reviews: mocht een gemeente een plaats hebben afgesloten, dan staat het daar vermeld.
Water (vesi)
Water tappen is ongelooflijk eenvoudig in Finland: vrijwel alle benzinestations hebben een locatie waar je water kunt tappen en je banden op kunt pompen. Je kan het gewoon pakken en het kost niks.
Grijs water en toilet lozen
De meeste grotere ABC benzinestations bieden een complete service aan de camperaar: grijs water lozen, toilet lozen en water innemen. De benzinestations die deze service bieden, staan vermeld op Park4Night.
Gas
In Finland is geen LPG, niet voor auto’s, niet voor gasflessen, het is er niet.
Wie een standaard Nederlandse propaanfles heeft kan proberen deze om te ruilen bij een vestiging van K Rauta of Motonet. Let op dat je een fles terugkrijgt met de juiste sluiting. Mij lukte het om mijn Nederlandse fles om te ruilen bij K Rauta in Nilsiä. Deze fles heb ik later weer geruild voor een volle fles in Ystad in Zweden en daar kreeg ik een gewone groene Duitse fles terug, die ik in Nederland weer kan omruilen.
Wasmachines
De was doen in Finland is iedere keer weer een puzzel. Niet alle campings hebben een wasmachine en campings die aangeven dat ze dat wel hebben, hebben niet altijd ook een droger. Het is handig daar eerst naar te vragen voor je incheckt. Vaak is er maar één wasmachine en moet je bij de receptie intekenen voor een tijdslot, wat kan betekenen dat je pas ’s avonds laat aan de beurt bent. In de grootste steden zijn selfservice wasserettes, 24Pesula, gevestigd in grote winkelcentra zoals Prisma. De locaties staan vermeld op Park4Night. Een prettige (en dure) wasserette in Finland is de Arctic Laundry in Rovaniemi, ook deze staat vermeld op Park4Night.
Benzinestations
Op een paar Shell-stations na, zijn de benzinestations in Finland van onbekend merk. De meest voorkomende zijn ABC, Neste en Taboil. De ABC biedt vaak veel meer dan alleen benzine zoals een supermarkt, meerdere restaurants etc. Hoe hoger de totempaal boven de weg uitsteekt, hoe meer het benzinestation te bieden heeft. In geval van nood is het vrijwel altijd mogelijk te overnachten op het parkeerterrein van een ABC benzinestation. Leuk is dat niet, maar soms wel praktisch. Een enkel benzinestation biedt tegen betaling ook stroomaansluitingen.
Supermarkten
De meest voorkomende supermarkten in Finland zijn van de S-keten en de K-keten. Beide zijn uitstekend en hebben meer dan voldoende keuze om boodschappen te doen. In grotere steden is vaak ook een Lidl te vinden. Alle producten die wij in Nederland kennen, hebben ze in Finland ook, hoewel ze soms anders heten. Een populair merk voor sauzen is bijvoorbeeld Felix en het kattenvoer heet daarom Latz. Met name op het gebied van zuivel kan Finland met Nederland wedijveren. Ook drop is gewoon verkrijgbaar. Alleen koffie is duidelijk anders: Finnen geven de voorkeur aan filterkoffie en modernere versies als pads en cups zijn lastiger te vinden.
Koffie (kahvi)
In Finland wordt de koffie gezet in grote kannen. Daardoor is de koffie niet altijd vers en ook niet altijd even lekker. Je moet de koffie zelf inschenken, wat niet automatisch betekent dat de tweede mok gratis is. De ene keer wel, de andere keer niet en de logica daarachter is mij niet duidelijk geworden. De koffie gaat vrijwel altijd in grote mokken, dus je hebt niet vaak behoefte aan een tweede mok.
Restaurants
Lunch is de hoofdmaaltijd en restaurants sluiten voor onze begrippen vroeg. De meeste restaurants bieden burgers, pizza’s en kebab. De meest populaire hamburgerketen is Hesburger, die hamburgers van uitstekende kwaliteit serveert. Alleen in de grotere steden zijn meer exclusieve restaurants te vinden. Voor wie geen vis eet, is de keuze een stuk beperkter.
Wanneer er ‘Launas’ vermeld staat, biedt een restaurant lunch. In de meeste gevallen is dit een selfservice lunch, waarbij je voor een vast bedrag je bord zelf kan volscheppen vanuit een bar in het restaurant. Het is dan eten wat de pot schaft, er zijn geen andere gerechten verkrijgbaar. Gelukkig biedt de selfservicebar gewoonlijk wel voldoende keuze.
Vrijwel alle horeca in Finland is selfservice, van het zelf inschenken van je koffie tot aan het zelf afruimen van je tafel.
Medische zorg
De Finse zorg staat op een hoog niveau en zelfs in de kleinste dorpen zijn medische centra te vinden.
Souvenirs
Finland is niet ingesteld op buitenlandse toeristen en souvenirs zijn er nauwelijks. Wel zijn er woonwinkels met prachtig design textiel, servies en erg veel handwerk- en breiwinkels. Wanneer je Lapland bereikt verandert dit compleet: de Sami hebben oog voor wat de toerist wil en vanaf Kuusami naar het noorden kom je regelmatig grote souvenirwinkels tegen met Sami-handwerk, houtwerk, rendierproducten etc.
De mensen
Finnen
De Finnen zijn erg op zichzelf en maken niet makkelijk contact met mensen die ze niet kennen en dus ook niet met toeristen. Wanneer je hen aanspreekt of iets vraagt, zal je vaker geen reactie krijgen dan wel. Daar staat tegenover dat functionele gesprekken zoals met de kassière van de supermarkt of de eigenaar van een restaurant, uiterst vriendelijk en gezellig kunnen zijn. Finnen onder de vijftig jaar oud spreken over het algemeen goed Engels, ouderen spreken het soms wel, soms niet.
In de zomer rijden er veel Finse campers en caravans rond. Vrijwel allemaal zwaaien ze uitbundig wanneer ze je tegenkomen, de caravans ook. Parkeer je echter naast ze, dan gaan deuren en gordijnen dicht, of ze rijden weg. Staat er al een Finse camper op de parkeerplaats, parkeer dan helemaal aan het andere eind, zo ver mogelijk weg, dan is de kans het grootst dat er enig contact ontstaat.
Sami
De inwoners van Lapland zijn onverwacht anders dan de Finnen. Ze zijn veel opener dan Finnen, praten meer en zijn ook nieuwsgieriger naar buitenlanders. In Lapland is iedere toerist van harte welkom en merkt dat ook meteen.
Taal
Fins is een Slavische taal die in niets lijkt op de talen die wij gewend zijn te horen en te lezen. Download een goede vertaalapp want de Finnen zijn niet altijd bereid te helpen wanneer je iets niet begrijpt. Bovendien hebben verkeersborden en bijvoorbeeld borden met uitleg bij bezienswaardigheden of borden ‘verboden te overnachten’ zelden een Engelse vertaling.
Houdt de vertaalapp ook bij de hand bij ‘bruine borden’, want niet alleen bezienswaardigheden, maar ook bijvoorbeeld kinderdagverblijven worden aangegeven op bruine borden.
Het is handig enige woorden te herkennen:
Uitspraak: de klemtoon ligt eigenlijk altijd op de eerste lettergreep. Iedere letter wordt uitgesproken, een verdubbeling van een letter betekent dat je hem iets langer moet aanhouden.
Kuskeska centrum van een stad
Kyrkko kerk
Kiitos dank u
Kielletty verboden
Launas lunch
Auki open (van een winkel)
Vesi water
Joki rivier
Lossi veerpont
Hirvi eland
Poro rendier