Europa’s grootste campermakelaar
Via de Barrow river naar Kilkenny
Geplaatst in Reisverslagen | Dinsdag 4 Februari
St. Mullins zelf is een paar huisjes, een pub en uiteraard een abdijruïne. Hier kan je goed zien dat ondanks dat abdijen en kerken vaak ruïnes zijn, de Ieren er de voorkeur aan geven om op deze oude gewijde begraafplaatsen begraven te worden. De abdij stelt hier weinig meer voor, hij was al door de Vikingen vernield vóór Henry VIII er de kans toe kreeg, maar het kerkhof er omheen is enorm groot. St. Mullins’ abdij was ooit wel groot en beroemd, want hier is in de 8e eeuw het Book of Moling geschreven, wat in één adem genoemd wordt met de Book of Kells. Naast het kerkhof ligt de ‘motte and bailey’ een aarden basis waarop de Noormannen snel een houten fort konden bouwen.
Net voor je met de fiets vanuit St. Mullins in Graiguenamanagh komt, kom je na de drie sluisjes langs Tinnahinch castle. Er is weinig van over, maar wat ik er leuk aan vond is dat er in Ierland zo veel ruïnes zijn, dat het zomaar kan voorkomen dat een kasteelruïne in iemands achtertuin staat. Graiguemanagh is een gezellig dorp met uiteraard een goede pub. Aan de overkant zit een restaurant dat in de zomer overdadig versierd is met bloeiende planten. De voormalige vluchteling die het restaurant exploiteert doet dat als wederdienst aan het dorp dat hem en zijn gezin heeft opgenomen. Bezienswaardig in Graiguenamanagh is de Duiske Abdij en dan vooral omdat deze nog in gebruik is. Over de rivier loopt een fotogenieke Ierse brug.
Inistioge
Vanuit St. Mullins reed ik via Inistioge en Thomastown, twee pittoreske kleine dorpjes met de nodige ruïnes van kastelen en kerken naar Jerpoint Abbey. Inistioge ligt aan de rivier de Nore en heeft een heerlijke tuin aan de rivier met uitzicht op de brug. Boven in het dorp zie je de hele kerkelijke geschiedenis van Ierland in één oogopslag: drie kerken op één grasveldje: een katholieke van ná 1869, een Church of Ireland van ná 1600 en een hele oude van vóór 1600. Kijk in Inistioge vooral ook naar de grond: hier ligt een van de weinige putdeksels uit 2016 die eraan herinnert dat in 1916 de eerste stappen naar een onafhankelijke Ierse staat werden gezet.
Vlak voor je Thomastown binnenrijdt ligt er aan de linkerkant van de rivier een superstoer kasteel gebouwd door de Anglo-Normandische troepen. Gelukkig is er een parkeerplaats om even te stoppen. Verder staat Thomastown in geen enkel boekje, maar welke kant je ook op kijkt, er staat een ruïne van iets: een kerk, een toren, een kasteel. De rivier is bij Thomastown erg populair bij vliegvissers. Parkeren kan je hier het beste wanneer je eerst door het dorp rijdt en dan over de brug aan de linkerkant van de weg.
Jerpoint Abbey
Jerpoint Abbey is op zich niet zo’n bijzondere abdij, ware het niet dat ze deze abdij hebben uitgekozen om goed te onderhouden. Alle bijzondere stenen met reliëfs die ze in ruïnes uit de omgeving vinden worden hierheen gebracht. Wie dus maar één abdij wil zien, doet er goed aan naar deze te gaan; het kost weliswaar entree, maar daarvoor krijg je dan ook de hele uitleg en de mooiste details van alle andere abdijen in één keer.
Kilkenny
In deze regio ligt een van de grotere plaatsen van Ierland: Kilkenny. Vanaf de camping net buiten de stad kan je leuk naar het centrum fietsen. Je fietst dan langs de rivier de Nore, via de universiteit en komt uit bij het Kilkenny Castle. Dit is een enorm groot kasteel in een prachtig groot park. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd door de Normandiërs, maar door de eeuwen heen vele malen verbouwd. In een van de twee vleugels die open zijn voor het publiek is een museum voor moderne kunst. Aan de overkant van de weg zit de National Craft Gallery met winkels met toeristische dingen. Leuk om een indruk te krijgen van wat er allemaal ‘typisch Iers’ is, maar wie van plan is noordelijker te reizen doet er goed aan nog even te wachten met de inkopen. Aan de rivier ligt een pleintje met daarop een groot standbeeld voor de hurling-spelers van de stad. Hurling is een van de nationale sporten van Ierland die nergens anders gespeeld worden.
Kilkenny is een oude stad, een regio hoofdstad, met kleine straatjes, pubs, straatmuzikanten en winkeltjes en ook grote winkels. Heerlijk om een dag doorheen te dwalen. Interessant is de 13e eeuwse St. Canice’s Cathedral met een round tower, de andere grote kerk in het stadje is St. Mary’s en die is niet echt de moeite van het omlopen waard. De Dominican Black Abbey is wel mooi en interessant, maar doe geen moeite St. Francis Abbey te vinden: die ligt op een afgesloten fabrieksterrein. Ach ja, als je zoveel van die abdijen hebt, kan je er wel eentje missen.
Voor Kilkenny is het de moeite waard om je uitgebreid in te lezen of langs de plaatselijke VVV te gaan. Er zijn talloze huizen met een interessante geschiedenis, het museum in het Rothe House, er is veel kunstnijverheid, de stad is een echt biercentrum met diverse bierbrouwerijen en je kan als toerist een Hurling-les krijgen. De stad heeft opmerkelijk veel te bieden voor een stad van twintigduizend inwoners.
Waar stond Lily de Camper
St. Mullins: Campercontactsite nr. 49834 heerlijk vrij staan langs de rivier, met een gezellig café aan de rivier en een goede pub bovenop de heuvel. Terwijl ik hier stond, opende een camperplaats in Graiguenamanagh, zes kilometer noordelijker langs de rivier. Kom je vanuit het zuiden, direct over de brug links op het terrein van de watersportclub. De camperplaats was meteen populair bij de Ieren, dus waarschijnlijk zie je de campers al van verre staan.
Kilkenny: Tree Grove Caravanpark Campercontact site nr. 10147 Een mooie camping met alle voorzieningen. Nauwelijks duurder dan de enige voor campers geschikte parkeerplaats in de stad. Het centrum is met de fiets uitstekend bereikbaar.